Partikelforurening sundhedsproblem familie

Bli kvitt (mye) radon i boligen med god ventilasjon

Publisert den: 09-08-2022

Et forhøyet radonnivå i boligen kan henge sammen med dårlig inneklima – men det betyr ikke at du kan fjerne alt radon med god utlufting. Derimot kan du redusere nivået betraktelig.

Radon er en kreftfremkallende radioaktiv gass som siver inn i boligen fra undergrunnen gjennom små sprekker og revner i grunnmuren. Radon vil særlig trenge inn i boligen i vinterhalvåret når vi skrur på varmen og det er kaldt ute.

Slik trenger radon inn i boligen

I årets kalde måneder varmer vi opp boligene våre godt. Den varme luften inne stiger oppover og finner veien ut av boligen gjennom små utettheter. Dette skaper et relativt undertrykk i boligen, noe som igjen fører til at luft suges opp fra bakken under boligen. I denne jordluften finnes det større og mindre konsentrasjoner av radon, alt etter hvor i landet man bor – og mengden radon som siver inn i boligen avhenger av hvor tett grunnmuren er.

Reduser mengden radon med god ventilasjon

For å redusere nivået av radon i boligen må du sørge for et vedvarende luftskifte slik at innholdet av radon fortynnes i luften. Det er altså ikke nok å åpne vinduene og lufte et par ganger om dagen. Så snart du lukker vinduene, vil radonnivået begynne å stige igjen.

Det beste vil være om du har et ventilasjonsanlegg i boligen som automatisk skifter ut boligens luft for deg. Et ventilasjonsanlegg som skifter ut all luft i boligen annenhver time er nemlig et krav i bygningsloven for å sikre at radonnivået i boligen hele tiden fortynnes.

Bygningsloven krever dessuten at alle nye boliger utstyres med ventilasjonsanlegg. Så hvis du har en nyere bolig, bør du ha et ventilasjonsanlegg i vaskerommet eller på loftet.

Test boligens radonnivå

Det er alltid lurt å teste boligens radonnivå med en radonmåler. Det finnes flere på markedet, og du kan også kjøpe dem her på Filterhuset.no
Se Filterhusets utvalg av radonmålere her

Test inneklimaet ditt med en radonmåler

Vil du vite mer om radon? Les om Hva er radon, og hvordan trenger det inn i din bolig?

Har boligen et ventilasjonsanlegg? Les her om Radonsikring og hvorfor ventilasjonsanlegget kan være din venn.


Skrevet av: Marie, Danfilter

Tilmeld nyhedsbrev

​ Tags

Inneklima

Kilder:
Dibk

Les mer av inspirasjonsartiklene våre

keyboard_arrow_up
menu