Familiehygge i bolig

Et hjem uten radon

Publisert den: 28-05-2020.

Det er ingen tvil om at ventilasjon er viktig for et godt inneklima, men huset ditt kan ventileres både mekanisk og naturlig. Vi har laget en guide, så du kan se fordelene og ulempene med begge metodene. 

Ventilasjon er viktig, ettersom du kan få hodepine, oppleve tretthet og få astma hvis inneklimaet er dårligt. Hvis du bor nærme trafikkerte veier, skipstrafikk eller i nærheten av vedovner, så kan luften utenfor vinduet ditt være forurenset. Men du forurenser også luften når du oppholder deg i boligen din. De små hverdagslige tingene som å lage mat, dusje og vaske tøy, forurenser luften i boligen din. 
 
Det er derfor viktig å ha fokus på et sunt og godt inneklima, så deg og familien din ikke blir syke. Behovet for ventilasjon kommer an på flere forhold. F.eks. hvor mange mennesker som bor i huset og hvor stort huset er. Hvis dere er mange mennesker på liten plass, er behovet for ventilasjon større.  

Er du usikker på hvordan du nedbringer radonnivået i boligen din eller hvilket filter som passer i anlegget dit? Så kan du kontakt våre flinke filtereksperter her.

Radon stiger opp fra overflaten og er en usynlig risiko for deg og din familie, spesielt i vinterhalvåret. Radon er luktfri, kan ikke ses eller smakes, men den er der. Mengde og konsentrasjon avhenger av været, hvor du bor og boligen din.

Hvis huset ditt har lekkasjer i fundamentet, stiger radon gjennom basen og fundamentet. Små sprekker og revner lukker det kreftfremkallende radonet i hjemmet ditt. Tidligere ble det feilaktig antatt at radon bare var et problem i kjellere, men det er dessverre ikke tilfellet. Alle bør undersøke radonnivået i hjemmet.

 

Mål radonnivået – enkelt og greit 


Det har førhen været en længere proces at foretage en Tidligere har det vært en lang prosess å få målt radonnivået, men ikke lengere! 
Med Airthings Wave – en avansert radonmåler – kan du måle radonnivået enkelt og greit. Du vinker til Airthings som så viser fargen ”grønn”, ”gul” eller ”rød”. Hvor grønn symboliserer et godt og sundt inneklima, og rød et dårligt. 
 
Vil du ha en mer detaljert måling, så kan du gå inn på appen å se radonnivået, luftfuktigheten og CO2 nivået i din bolig. 
 
Du kan sette opp flere målere i boligen din, og f.eks. måle nivået i kjelleren og på første etasje. Les mer om Airthings her.

equipment-pressure-measure

Nedbring radonnivået i boligen din

Selv om et høyt radonnivå ofte henger sammen med et dårlig inneklima, er det ikke nok kun å lufte. 
 
For at nedbringe radon er det viktig å tette gulvkonstruktioner, hulrom i vegger og andre revner hvor radon kan sive opp fra undergrunnen. 
I tillegg er det viktig at huset ditt er ventileres riktig. Filterhuset anbefaler alltid mekanisk ventilasjon, som er mer effektiv og sikker – Og du slipper for varmetap. Mekanisk ventilasjon kan også hjelpe med fuktproblemer i boligen. 

 
Et ventilasjonsanlegg suger luften ut av boligen og blåser ny luft inn. På den måten er det et konstant og kontrollert luftbytte. Før luften kommer inn i boligen filtreres den gjennom et filter som sikrer at luften er ren og sikker. 

temperature-down

Test inneklimaet med en radonmåler 

Airthings Wave

Airthings Wave er en avansert Radonmåler som måler radonnivå, luftfuktighet og temperatur i boligen din. Målingene blir lagret, og kan ses i appen på din smartphone. Hvis radonnivået blir for høyt kommer det en alarm som advarer deg i tide. Airthings advarer med farger om du har grønt, gult eller rødt radon nivå.

Er du usikker på, hvordan du nedbringer radonnivået i boligen din, eller hvilket filter som passer til anlegget ditt? Så kan du kontakte våre flinke filtereksperter her.

Skrevet af: Michelle, Filterhuset

Tilmeld nyhedsbrev

​ Tags

Inneklima

Les mer av inspirasjonsartiklene våre

keyboard_arrow_up
menu