Slik bytter du filter

Det er faktisk ikke så vanskelig å bytte ut filtrene i ventilasjonsanlegget. Hvem som helst kan klare det.

Markedet består av mange forskjellige anlegg, som selvfølgelig ser forskjellige ut og som derfor er forskjellige når det kommer til filterbytte.

Men generelt vil du få svar på mange spørsmål som gjelder det store flertallet av de nyere filtrene ved å lese her:

Du trenger to filtre til et filterbytte – et til der luften kommer inn i boligen (tilluft), og et til der luften transporteres ut av boligen igjen (avsug).

Nei. Anlegget må slås av før du bytter filtre. Systemet slås vanligvis av fra kontrollpanelet eller med en bryter på selve anlegget.

Husk å slå på anlegget igjen etterpå! Etter at du har byttet filtrene og lukket anlegget igjen, må anlegget selvsagt slås på igjen.

På noen systemer finnes det små skruer som bare skal løsnes, mens på andre er det en port som må åpnes.

Panelfiltre settes direkte inn i anlegget. Våre fine filtre – pollenfilteret og SafeAir-filteret, og i noen tilfeller også vårt standardfilter – er panelfiltre som bare skal settes direkte inn i anlegget.

Fine filtre settes på tilluftsiden. Pollenfilteret og SafeAir-filteret er fine filtre, og de må settes inn på tilluftsiden, altså der luften kommer inn i boligen. På avtrekksiden holder det med et grovt filter (Standardfilteret). Dersom det er en filterramme fra tidligere på tilluftsiden, må denne fjernes før det fine filteret kan settes inn.

TIPS: Dersom du er i tvil om hvilken side som er tilluftsiden, kan du i årets kaldeste måneder merke hvilken side som har kald luft, og som dermed kommer utenfra. I årets varmest måneder er det ikke mulig å merke temperaturforskjellen, så da må du heller se på de brukte filtrene i systemet. Avtrekksiden er der man finner et fint lag med grått husholsningsstøv. Tilluftsiden er siden som samler opp støv og smuss utenfra, så her kan man finne døde insekter osv.

Luftens retning gjennom filteret

Det kan være vanskelig å se hvilken retning luftstrømmen har, men som hovedregel beveger luften seg gjennom filteret mot midten av ventilasjonsanlegget. Det vil si mot varmeveksleren, som vanligvis er en sekskantet grønn boks i midten av anlegget.

Det er viktig at du monterer filteret riktig vei. Vårt standardfilter har en progressiv fiberstruktur som sikrer optimal filtrering. Vi har farget fibrene slik at det blir lettere å skille mellom filterets innløpsside og utløpsside. Logikken er enkel. Blått betyr skitten side. Hvit betyr ren side.

Standardfilteret er satt i riktig når luften kommer inn på den blå siden og går ut på den hvite siden. Det vil si at den hvite siden skal vende mot midten av anlegget.

Dersom du har et filter montert i anlegget med en fast ramme, har vi satt på en etikett med en pil som viser hvilken vei luften skal passere gjennom filteret. 

3 gode råd fra Filterhuset

► Noter når du bytter filter. Det kan være vanskelig å huske forrige gang du byttet filter på anlegget. Derfor anbefaler vi at du skriver ned datoen for filterbyttet slik at du husker det til neste gang. Vi legger ved et klistremerke i pakken der du kan notere filterbyttedatoen på et lite skjema.

► VIKTIG! Brukte filtre må kastes og håndteres som farlig avfall. De er fylt med mikropartikler som kan være helseskadelige. Dersom filtrene har sittet i anlegget over lengre tid, kan det også finnes soppsporer på dem. Husk derfor å vaske hendene etter at du har tatt på dem.

► Er du i tvil? På nettstedet finner du en brukermanual til ditt anlegg slik at kan du lese mer om det. 

3 sikre tegn på at filteret ditt må byttes

Du kan enkelt holde oversikt over om filteret ditt må byttes ut eller ikke:

Filteralarmen lyser på betjeningspanelet

light-bulb-shine

Det er dugg på innsiden av vinduene om morgenen

smart-house-window

 Anlegget lager støy eller vibrerer mer enn vanlig

music-ear

Filterbytte på Nilan Comfort 300 LR

Er du i tvil om hvordan du skal bytte filter på ditt ventilasjonsanlegg, kan du nedenfor se hvordan et filterbytte foregår på et av våre mest solgte anlegg.

Fant du ikke det du lette etter? 

Hvis du fortsatt er i tvil om hvilket anlegg som er montert hjemme hos deg, eller om hvilken filtertype du skal velge, så er du alltid velkommen til å kontakte Filterhusets kundeservice. Vi står også klar til å besvare med eventuelle andre spørsmål. 

Lad os høre fra deg

Adresse

Retur
Filterhuset
Farum Gydevej 65
DK-3520 Farum

Nett lager og kontor
Farum Gydevej 75
3520 Farum, Danmark

Åpningstider

Kundeservice tlf.: 
Man - tors kl. 12.30 - 15.00
Fre kl. 9.00 - 12.00

Fant du ikke det du lette etter? 

Hvis du fortsatt er i tvil om hvilket anlegg som er montert hjemme hos deg, eller om hvilken filtertype du skal velge, så er du alltid velkommen til å kontakte Filterhusets kundeservice. Vi står også klar til å besvare med eventuelle andre spørsmål. 

Lad os høre fra deg

Adresse

Retur
Filterhuset
Farum Gydevej 65
DK-3520 Farum

Nett lager og kontor
Farum Gydevej 75
3520 Farum, Danmark

Åpningstider

Kundeservice tlf.: 
Man - tors kl. 12.30 - 15.00
Fre kl. 9.00 - 12.00

keyboard_arrow_up
menu